Escaper Travels

Bedenkt, fietst en beschrijft fietsroutes!

Fietsen in Laos

In 1976 ondernam ik voor het eerst een fietsvakantie, door Nederland en België, met een opoefiets zonder versnellingen en met terugtraprem. Die zware tocht door de Ardennen zal ik niet snel vergeten. Twee jaar later fietste ik – inmiddels op een fiets met 5 versnellingen –  door het ruige Schotland, wat een bijzondere ervaring was dat! Sindsdien helemaal verslaafd aan het fietsen. Daarnaast maakte ik ook een aantal mooie voettochten, volledig bepakt wekenlang trekken door Duitsland, de Pyreneeën, Turkije, de Ardennen natuurlijk en door Slovenië, Bosnië en Kroatië, toen nog Joegoslavië.
Een dikke 40 jaar later heb ik door heel wat landen gepeddeld. Hoewel ik best trots ben op al die stempels in zoveel paspoorten, het aantal landen heeft me nooit zo geboeid. Wel de belevenissen, ervaringen en ontmoetingen met al die verschillende mensen met hun eigen achtergrond en cultuur en ook de onvermijdelijke botsingen met die andere culturen die nogal eens leiden tot hachelijke en hilarische momenten . De natuur en helaas soms ook het verdwijnen van de natuur is een wezenlijke factor. De geschiedenis en politiek van het land of de streek hebben mijn bijzondere interesse en vormen al een groot deel van mijn reisvoorbereiding, ter plekke probeer ik dat nog verder uit te zoeken. Ik blijf liefst zo lang mogelijk in een land en kom er ook nogal eens graag terug. En dan natuurlijk de fysieke uitdaging en de uitdaging in het geheel van mijn fietstochten, per slot tellen astma en leeftijd (inmiddels) toch ook mee. Maar het belangrijkste is toch wel de vrijheid. Mijn eigen karretje waarmee ik bijna alle kanten op kan. Zadel onder mijn kont. Eigen tempo. Gewoon lekker mijn eigen ding doen. Avonturieren. Leven in het moment. Onafhankelijk.

Tijdens mijn eerste lange tocht door zuidoost Azië ontstond het idee om fietsreisgidsen over Laos en Cambodja te schrijven. Resultaat: Kippen & Kleefrijst en Stof & Stuiterasfalt . Dat werd een hobby naast mijn werk als maatschappelijk werker. De economische crisis en persoonlijke omstandigheden brachten uiteindelijk een ommezwaai in mijn carrière.
Zo is in 2015 Escaper Travels geboren als zelfstandige, kleine onderneming. Specifieke routes uitstippelen en rijden en vervolgens heel gedetailleerd beschrijven, een combinatie van twee hardnekkige liefhebberijen: fietsen en schrijven.  De naam gebruik ik al langer en dank ik aan mijn trouwe Giant Escaper waarop ik minstens 100.000km door veel landen heb gefietst.
Aanvankelijk waren deze uitgebreide routes de basis van succesvolle individuele fietsreizen van Global Cyclist. Nu breng ik deze routes zelf uit als Fietsroutegids. Compleet uitgestippelde fietstochten in aangepaste en nieuwe edities met wat meer ruimte voor avontuur. En dat zijn bijzonder mooie routes, al zeg ik het zelf! Elke Fietsroutegids bevat ook een uitgebreid ABC met alles wat je moet weten wanneer je in dat land gaat fietsen. Daarnaast fiets en beschrijf ik ook andere routes, dichter bij huis, minder uitgebreid maar niet minder avontuurlijk.

Alle routes heb ik dus zelf uitgestippeld en gefietst! Op deze pagina vind je uitgebreide informatie hoe de Fietsroutegidsen zijn samengesteld.

Heel wat ervaring dus in het uitpuzzelen van routes, lezen van de kaart, zoeken naar accommodaties en eethuisjes, onderhoud van de fiets enz. Omdat de gps zo populair is ben ik ook daarin gespecialiseerd zodat elke route met duidelijke en zuivere gps-tracks geleverd wordt. Maar eerlijk gezegd, zonder een goede papieren kaart ga ik niet op weg, dat vind ik nog altijd het mooiste en het spannendste!

De kortste fietstocht die ik ooit heb gemaakt zal toch een van de vele weekenden in Nederland zijn geweest maar meestal duurt een fietsreis 4 tot 6 weken. Ik heb ook langere fietstochten gemaakt, van 3 tot 6 maanden, 10 maanden en zelfs 2 jaar. Hoewel elke fietstocht mooi en bijzonder is geweest zijn dit misschien wel de meest memorabele fietsreizen:

Schotland 1978 – 3 weken en het begin van mijn definitieve fietsreisverslaving

Turkije 1992 – 2 maanden door het zuiden en voornamelijk Koerdistan, een wel heel turbulente reis

Van Bangkok naar Beijing 2001/2002 – mijn eerste lange fietstocht, 10 maanden door Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en China

Azië 2007/2009 – Een wel héel bijzondere reis, 2 jaar door Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, China, Pakistan, India, terug in Pakistan, Mongolie, China, Laos, Cambodja en Thailand.

Pakistan 2009 – Voor 2 maanden weer terug naar onbekende valleien en grote hoogtes in misschien wel het mooiste land ter wereld!

Zuid Azië 2010/2011 – 5 onvergetelijke maanden door Nepal, Bangladesh en Noordoost India

Iran sept/okt 2015 – 2 maanden terug in mysterieus Iran, de basis voor de Fietsroutegidsen

Zuid Oost Azie 2016 – 6 maanden toeren door Cambodja, Laos en Vietnam, eveneens de basis voor mijn nieuwe Fietsroutegidsen

Slovenië 2017 – Na 30 jaar ben ik terug in Slovenië en een beetje Kroatië en Italië. Veel veranderd maar ook weer niet,  wat een prachtlanden!

Ik ben nog lang niet uitgefietst dus wie weet wat er allemaal nog komt!

Alle landen op een rijtje

Assam Bangladesh België Bosnië Cambodja China Cyprus Denemarken Duitsland Egypte Engeland Finland Frankrijk Hongarije India Indonesië Iran Italië Kroatië Kurdistan Kyrgyzstan Laos Luxemburg Maleisië Meghalaya Mizoram Mongolië Montenegro Marokko Nagaland Nederland Nepal Noorwegen Oekraïne Oezbekistan Oostenrijk Pakistan Polen  Portugal Schotland Slovenië Slowakije Spanje Tajikistan Thailand Tsjechië Tunesië Turkije Turkmenistan Vietnam VS Wales Zweden Zwitserland

En hier een indruk in beeld