Escaper Travels

Bedenkt, fietst en beschrijft fietsroutes!

Fietsen in Laos

In 1976 ging ik voor het eerst op fietsvakantie door Nederland, met mijn stadsfiets langs jeugdherbergen. Een jaar later Nederland en België, met een opoefiets zonder versnellingen en met terugtraprem. Die zware tocht door de Ardennen zal ik niet snel vergeten. In 1978 fietste ik – inmiddels op een fiets met 5 versnellingen –  door het ruige Schotland, wat een bijzondere ervaring was dat! Sindsdien ben ik verslaafd aan het fietsen. Daarnaast maakte ik ook een aantal mooie voettochten, volledig bepakt wekenlang te voet over wandelpaden door Duitsland, de Pyreneeën, Turkije, de Ardennen natuurlijk en door Slovenië, Bosnië en Kroatië, toen nog Joegoslavië.
Ruim 45 jaar later heb ik door heel wat landen gepeddeld. Hoewel ik best trots ben op al die stempels in zoveel paspoorten, het aantal landen heeft me eigenlijk nooit zo geboeid. Wel de belevenissen, ervaringen en ontmoetingen met al die verschillende mensen met hun eigen achtergrond en cultuur en ook de onvermijdelijke botsingen met die andere culturen die nogal eens leidden tot hachelijke en hilarische momenten . De natuur en helaas soms ook het verdwijnen van de natuur is een wezenlijke factor. De geschiedenis en politiek van het land of de streek hebben mijn bijzondere interesse en vormen al een groot deel van mijn reisvoorbereiding, ter plekke probeer ik dat nog verder uit te zoeken en meestal leidt dat achteraf tot verder onderzoek. Ik blijf liefst zo lang mogelijk in een land en kom er ook nogal eens graag terug. En dan natuurlijk de fysieke uitdaging en de uitdaging in het geheel van mijn fietstochten, per slot tellen astma en leeftijd (inmiddels) toch ook mee. Maar het belangrijkste is toch wel de vrijheid. Mijn eigen karretje waarmee ik bijna alle kanten op kan. Zadel onder mijn kont. Eigen tempo. Gewoon lekker mijn eigen ding doen. Avonturieren. Genieten. Leven in het moment. Onafhankelijk.

Tijdens mijn eerste lange tocht door zuidoost Azië ontstond het idee om fietsreisgidsen over Laos en Cambodja te schrijven. Resultaat: Kippen & Kleefrijst en Stof & Stuiterasfalt . Dat werd een hobby naast mijn werk als maatschappelijk werker. De economische crisis en persoonlijke omstandigheden brachten uiteindelijk een ommezwaai in mijn carrière.
Zo is in 2015 Escaper Travels geboren. Specifieke routes uitstippelen en rijden en vervolgens heel gedetailleerd beschrijven, een combinatie van twee hardnekkige liefhebberijen: fietsen en schrijven.  De naam gebruik ik al langer en dank ik aan mijn trouwe Giant Escaper waarop ik minstens 100.000km door veel landen heb gefietst.
Compleet uitgestippelde fietstochten met ruimte voor eigen avontuur. En dat zijn bijzonder mooie routes, al zeg ik het zelf! Elke Fietsroutegids bevat ook een uitgebreid ABC met alles wat je moet weten wanneer je in dat land gaat fietsen en elk met een nauwkeurig gpx. Daarnaast fiets en beschrijf ik ook andere routes, dichter bij huis, minder uitgebreid maar niet minder avontuurlijk, deze zijn nog in de maak.

Alle routes heb ik dus zelf uitgestippeld en gefietst! Op deze pagina vind je uitgebreide informatie hoe de Fietsroutegidsen zijn samengesteld.

In zoveel fietsjaren en fietstochten heb ik heel wat ervaring opgebouwd in het uitpuzzelen van routes, lezen van de kaart, zoeken naar accommodaties en eethuisjes, onderhoud van de fiets enz. Omdat de gps zo populair is ben ik ook daarin gespecialiseerd zodat elke route met duidelijke en zuivere gps-tracks geleverd wordt. Maar eerlijk gezegd, zonder een goede papieren kaart ga ik niet op weg, dat vind ik nog altijd het mooiste en het spannendste!

De kortste fietstocht die ik ooit heb gemaakt zal toch een van de vele weekenden in Nederland zijn geweest maar meestal duurt een fietsreis 4 tot 6 weken. Ik heb ook langere fietstochten gemaakt, van 3 tot 6 maanden, 10 maanden en zelfs 2 jaar. Hoewel elke fietstocht mooi en bijzonder is geweest zijn dit misschien wel de meest memorabele fietsreizen:

Schotland 1978 – Drie weken en het begin van mijn definitieve fietsreisverslaving

Turkije 1992 – Twee maanden door het zuiden en voornamelijk Koerdistan, een wel heel turbulente reis

Van Bangkok naar Beijing 2001/2002 – Mijn eerste lange fietstocht, tien maanden door Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en China

Azië 2007/2009 – Een wel héel bijzondere reis, twee jaar door Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, China, Pakistan, India, terug in Pakistan, Mongolië, China, Laos, Cambodja en Thailand.

Pakistan 2009 – Voor twee maanden weer terug naar onbekende valleien en grote hoogtes in misschien wel het mooiste land ter wereld!

Zuid Azië 2010/2011 – Vijf onvergetelijke maanden door Nepal, Bangladesh en Noordoost India

Iran sept/okt 2015 – Twee maanden terug in mysterieus Iran

Zuid Oost Azie 2016 – Zes maanden toeren door Cambodja, Laos en Vietnam, bekende en vooral nog onbekende wegen opnieuw ontdekken

Slovenië 2017 – Na 30 jaar ben ik terug in Slovenië en een beetje Kroatië en Italië. Veel is intussen veranderd maar ook weer niet,  wat een prachtlanden!

Ik ben nog lang niet uitgefietst dus wie weet wat er allemaal nog komt! Covid-19 heeft helaas roet in het eten gegooid zodat het ontdekken van nieuwe routes en landen even in de wacht staat.

Alle landen op een rijtje

Assam Bangladesh België Bosnië Cambodja China Cyprus Denemarken Duitsland Egypte Engeland Finland Frankrijk Hongarije India Indonesië Iran Italië Kroatië Kurdistan Kyrgyzstan Laos Luxemburg Maleisië Meghalaya Mizoram Mongolië Montenegro Marokko Nagaland Nederland Nepal Noorwegen Oekraïne Oezbekistan Oostenrijk Pakistan Polen  Portugal Schotland Slovenië Slowakije Spanje Tajikistan Thailand Tsjechië Tunesië Turkije Turkmenistan Vietnam VS Wales Zweden Zwitserland

En hier een indruk in beeld