Escaper Travels

Bedenkt, fietst en beschrijft fietsroutes!

Fietsen in Laos

In 1976 ging ik voor het eerst op pad met de fiets, door Nederland en België, met een opoefiets zonder versnellingen. Die zware tocht door de Ardennen staat me nog steeds bij! In 1978 fietste ik door het ruige Schotland, op een fiets met 5 versnellingen, een heel bijzondere ervaring! Sindsdien helemaal verslaafd aan het fietsen natuurlijk en ruim 40 jaar later heb ik door heel wat landen gepeddeld. Hoewel ik trots ben op al die stempels in zoveel paspoorten, het aantal landen heeft me nooit zo geboeid. Wel de belevenissen, de mensen, de natuur, de historie, de uitdaging. Ik blijf dan ook zo lang mogelijk in een land en kom er ook nogal eens terug. Tijdens mijn eerste lange tocht door zuidoost Azië ontstond het idee om fietsreisgidsen over Laos en Cambodja te schrijven. Resultaat: Kippen & Kleefrijst en Stof & Stuiterasfalt . Dat was een hobby naast mijn werk als maatschappelijk werker. De economische crisis bracht een ommezwaai in mijn carrière.

Zo is in 2015 Escaper Travels geboren als zelfstandige onderneming. Specifieke en heel gedetailleerde routes uitstippelen en beschrijven, een combinatie van twee hardnekkige liefhebberijen: fietsen en schrijven.  De naam gebruik ik al langer en dank ik aan mijn trouwe Giant Escape waarop ik minstens 100.000km heb gefietst.
Aanvankelijk waren deze uitgebreide routes de basis van individuele fietsreizen van Global Cyclist. Nu breng ik deze routes zelf uit, compleet uitgestippelde fietstochten in aangepaste en nieuwe edities met wat meer ruimte voor avontuur. En dat zijn bijzonder mooie routes, al zeg ik het zelf! Daarnaast fiets en beschrijf ik ook andere routes, dichter bij huis, minder uitgebreid maar niet minder avontuurlijk.

Alle routes heb ik zelf uitgestippeld en gefietst!

Heel wat ervaring dus in het uitpuzzelen van routes, lezen van de kaart, overleven in de gekste situaties, door weer en wind. Ook in het onderhouden van de fiets onderweg en inmiddels ook met gps. De kortste fietstocht die ik ooit heb gemaakt zal toch in een van de vele weekenden in Nederland zijn geweest maar meestal duurde een fietsreis 4 tot 6 weken.
De meest memorabele fietstochten zijn deze:

Schotland 1978 – 3 weken en de aanzet tot mijn definitieve fietsreisverslaving

Turkije 1992 – 2 maanden door voornamelijk het zuidoosten, een turbulente reis

Van Bangkok naar Beijing 2001/2002 – mijn eerste lange fietstocht, 10 maanden door Zuidoost Azië

Azië 2007/2009 – Een wel héel bijzondere reis, 2 jaar door Centraal, Zuid, Oost en Zuidoost Azië

Zuid Azië 2010/2011 – 5 onvergetelijke maanden door Nepal, Bangladesh en Noordoost India

Iran sept/okt 2015 – 2 maanden terug in avontuurlijk Iran, de basis voor de Fietsroutegidsen

Zuid Oost Azie 2016 – 6 maanden toeren door Cambodja, Laos en Vietnam, eveneens de basis voor mijn nieuwe Fiestroutegidsen

Slovenië 2017 – Na 30 jaar ben ik terug in Slovenië en een beetje Kroatië en Italië. Veel veranderd maar ook weer niet,  wat een prachtlanden!

Alle landen op een rijtje

Assam Bangladesh Belgie Bosnië Cambodja China Cyprus Denemarken Duitsland Egypte Engeland Finland Frankrijk Hongarije India Indonesië Iran Italië Kroatië Kurdistan Kyrgyzstan Laos Luxemburg Maleisië Meghalaya Mizoram Mongolië Montenegro Marokko Nagaland Nederland Nepal Noorwegen Oekraïne Oezbekistan Oostenrijk Pakistan Polen  Portugal Schotland Slovenië Slowakije Spanje Tajikistan Thailand Tsjechië Tunesië Turkije Turkmenistan Vietnam VS Wales Zweden Zwitserland

En hier een indruk in beeld