Fietsroutegidsen

Fietsrouteboeken

Door Covid-19 is het bij gebrek aan feedback niet meer mogelijk geweest om de praktische informatie up-to-date te houden. Beschreven accommodaties en restaurantjes zijn wellicht niet meer in bedrijf door de afwezigheid van toeristen maar ook lokale reizigers . In grotere steden zullen voldoende alternatieven zijn maar of dat daarbuiten ook geldt is moeilijk te zeggen en niet na te gaan want vaak zijn ze niet op internet te vinden. Het vergt dus meer flexibiliteit tijdens je reis in een van deze mooie landen. Mijn advies is om vooral vooraf naar hotels te bellen of ze nog in bedrijf zijn.

De prijs van alle fietsroutegidsen €32,50 exclusief verzendkosten
Vaste verzendkosten binnen Nederland  € 5 met track & trace (m.i.v. 2023)
Verzendkosten naar België en overige EU-landen  € 9

Fietsroutegidsen per route 

Dit zijn volledig uitgestippelde fietsroutes,  heel nauwkeurig en gedetailleerd beschreven . Zo kun je heerlijk relaxed en zorgeloos van de reis genieten. Het enige wat je zelf moet regelen is het ticket om bij het startpunt te komen. Zo is er o.a. de fietsroutegids van Bangkok naar Phnom Penh en de fietsroutegids Mekongdelta die begint en eindigt in Saigon. Of de fietsroutegids Iran van Tabriz naar Isfahan en de route die begint en eindigt in Isfahan. Elke fietsroutegids beslaat een fietstocht van 3-4 weken.

De fietsroutegids bestaat uit 2 delen.

Het eerste deel bevat een uitgebreid ABC. Op alfabetische volgorde komen alle belangrijke weetjes en noodzakelijke informatie aan de orde die je als fietser onderweg nodig hebt. Bijvoorbeeld over accommodatie, gewoonten en gebruiken, fietsenwinkels, geldzaken enz. Maar ook tips over vluchten naar het startpunt, hoe je de fiets goed kunt inpakken en natuurlijk alles over het visum. In een enkel geval is een handig taalgidsje ingevoegd, toegespitst op de fietser.

Het tweede deel bevat de routebeschrijving. De route is onderverdeeld in dagetappes en elke etappe bestaat uit een hoogteprofiel, een overzichtskaartje en een heel gedetailleerde beschrijving met poi’s, kilometerstanden en aanwijzingen voor de richting, een eethuis, overnachtingsmogelijkheid en bezienswaardigheden. Een hoogteprofiel wordt alleen ingevoegd wanneer er sprake is van significant hoogteverschil. Pictogrammen geven een snel overzicht wat waar is. Aan het einde van de etappebeschrijving volgt informatie over de bestemming zoals waar je kunt eten, voorraden inslaan en overnachten en kort iets over bezienswaardigheden.


Hoewel veel zaken aan de orde komen is de fietsroutegids géén fietsreisgids. Zo is het aantal hotels op de bestemming doorgaans beperkt tot maximaal 3 en worden bezienswaardigheden alleen kort beschreven. Het boek zou anders te dik en onhandelbaar worden. Met deze fietsroutegids op zak ben je echter goed voorbereid en hoef je onderweg niet te verdwalen of eindeloos te zoeken naar een hotel of eetgelegenheid. Je hoeft tevoren niet van alles zelf uit te zoeken en je hebt onderweg meer tijd om van je reis te genieten. Ik adviseer wel om de fietsroutegids tevoren door te lezen zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat.
Ondanks of dankzij de etappebeschrijvingen bepaal je toch zelf je ritme, dagafstand en waar je eet of slaapt.  Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde bezienswaardigheden overslaan, 2 kortere etappes in éen dag doen of een etappe juist halverwege afbreken omdat daar ook een hotelletje is. Je bent dus helemaal vrij om je reis zelf in te delen, een andere richting op te slaan of een deel te liften of te bussen.

De fietsroutegids heeft het A5 formaat, liggend en gebonden met ringband/wire-o, zo past het makkelijk in de stuurtas.

GPS
Met de Fietsroutegids worden ook de bijbehorende GPX tracks geleverd. De tracks worden allèèn in combinatie met de Fietsroutegids geleverd en vallen eveneens onder copyright.

Met de GPS kun je de route net wat gemakkelijker volgen en zijn vergissingen zo goed als uitgesloten. Ook zonder de GPS maar met de gids is de route goed te volgen. Elke etappe heeft een aparte GPX track die naadloos aansluit op de beschrijving in de fietsroutegids. De genummerde poi’s in de data corresponderen met de tekst in de beschrijving. De GPS is zeker een handig hulpmiddel maar de gids is nog steeds nodig om de route goed te kunnen volgen. De GPX tracks zijn genummerd gelijk aan de etappes en worden per email opgestuurd, je bent zelf verantwoordelijk voor het overzetten op je GPS apparaat. Dit is niet moeilijk en op internet vind je handleidingen hoe je dit kunt doen.

Een apart GPS apparaat is niet meer noodzakelijk. Er zijn goede apps  voor zowel telefoon als tablet waarin je de gpx (tracks + poi’s) kunt importeren. Veel gebruikt zijn mapout, osmand en komoot. Mijn ervaringen met mapout zijn heel goed. Het importeren en exporteren gaat heel simpel via AirDrop en zelfs email. Kaarten op basis van OSM zijn duidelijk en compleet zonder overbodige informatie. Je kunt kiezen voor diverse overlays zoals bestaande fietsroutes en toeristische informatie en je kunt deze ook uitzetten. Het dashboard geeft afstand, hoogtemeters, hoogteprofiel en fietssnelheid aan.  Je kunt ook inzoomen op een deel van de route. Er zijn dus veel mogelijkheden maar het blijft overzichtelijk en makkelijk te bedienen tijdens het fietsen. Er is een duidelijke handleiding beschikbaar op internet. Het hoogteprofiel in de gids is gemeten met een Garmin GPS en komt goed overeen met de werkelijkheid al zijn er altijd wel minimale afwijkingen.

Aan het maken van de Fietsroutegidsen en de gpx-data is gigantisch veel werk, tijd en precisie besteed. Zie ook het artikel hierover in tijdschrift De Wereldfietser. De routes worden voortdurend actueel gehouden met de feedback van vorige fietsreizigers. De betreffende landen heb ik diverse keren zelf bezocht en via lokale contacten blijf ik op de hoogte van de belangrijkste zaken zoals veiligheid.