Fietsen in Iran Zuid

Iran, het vroegere Perzië, heeft een fascinerende geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Verschillende vertakkingen van de Zijderoute liepen er dwars doorheen en die hebben overal sporen nagelaten. Die lange geschiedenis zie je terug in bazaars en karavanserais, kleurrijke mozaïeken in moskeeën en paleizen, oude watersystemen in Isfahan, Shiraz en Yazd en vroegere nederzettingen zoals Persepolis. Shiraz, de stad der dichters en de beroemde Lotfollah moskee. Yazd, de stad van het zoroastrisme, het oude centrum van lemen huizen, de beroemde windzuilen en natuurlijk de badgirs, de stilte torens. Isfahan, de stad van het op een na grootste plein ter wereld omringd door schitterende moskeeën, het Ali Qapu paleis en de enorme bazaar. Tussen deze steden liggen vele authentieke dorpen en dorpjes die je soms eeuwen doen terug wanen. En niet te vergeten de koopmanshuizen en ondergrondse stad van Kashan en het karakteristieke lemen dorp op de berg.

Tarof & Theehuizen, Fietsroutegids Iran, langs steden van de Zijderoute

Met de laatste aanvullingen en wijzigingen is de route weer helemaal up-to-date en nog mooier geworden! Het enige wat je zelf moet doen is het visum aanvragen, ticket boeken en je tassen inpakken!
De route Tarof & Theehuizen begint en eindigt in Isfahan. In 15 etappes fiets je door een wisselend landschap van Isfahan via Shiraz en Yazd weer terug naar Isfahan. Daartussen liggen de ruïnes van Persepolis, groene valleien, woestijnen, bergen, karavanserais en karakteristieke lemen dorpen en dorpjes. Daarnaast worden rondritten beschreven door de indrukwekkende steden van Shiraz en Yazd. Nog voor je terugkeert in Isfahan kun je per bus snel naar Kashan en in 3 of 4 etappes via een woestijnkamp en bergdorp fietsen naar Isfahan. Ook een rondrit door Kashan wordt beschreven.
Het accent in deze route ligt op cultuur en historie maar is ook een avontuurlijke fietsroute en voert door zowel vlak als bergachtig landschap.
Fietsen in Iran is een bijzondere onderneming en vereist een avontuurlijke inzet, een goede conditie en behoorlijk wat flexibiliteit. Het is geen route voor beginners!
De route is erop gebaseerd dat je zonder tent kunt reizen langs veilige hotels. Daarom ook gaat de route over asfalt, op 8km zandweg na. De drukke wegen worden uiteraard zoveel mogelijk vermeden en dat betekent dat je op deze route wat vaker moet improviseren om een bedje te vinden, dan ben je afhankelijk van de gastvrije lokale bevolking. In het ABC van deze Fietsroutegids staan allerlei handige tips wat dan te doen. Een lokale overnachting maakt je reis compleet maar wil je liever helemaal vrij en onafhankelijk rondfietsen dan neem je beter een tent mee.
Helaas is de drukte niet helemaal te vermijden. Het traject van Isfahan tot Shiraz wordt daarom per bus afgelegd. Ik heb nieuwe alternatieven ingevoegd dus minder drukte. Rond en in de steden blijft het echter druk en ook hier aanwijzingen in het ABC hoe daar het beste mee om te gaan. Het is even wennen maar je krijgt het snel onder de knie. Het hangt natuurlijk ook af van wat je gewend bent. Iran is geliefd bij veel fietsers, ook steeds meer Iraniërs ontdekken hun land op de fiets maar de infrastructuur is niet echt ingericht voor fietsers. Dat maakt het natuurlijk ook avontuurlijker!
Inmiddels hebben meerdere fietsers deze route met mijn Fietsroutegids naar tevredenheid gereden! Dankzij hun feedback, lokale contacten en eigen speurwerk is de route actueel per mei 2018. Zowel de hoogteprofielen als de plattegrondjes zijn nu duidelijker, de routebeschrijving heb ik overzichtelijker gemaakt en diverse nieuwe alternatieven maken de route nog aantrekkelijker.
Mijn hartelijke dank gaat uit naar Jenny & Mees, Ragna & Stefan, Lut, Hennie, Aart, Sekel en Heike voor de feedback!
Fietsen in Iran

De getallen

De hoofdroute telt 15 etappes van totaal 1063km waarvan 2 tweedaagse etappes plus
4 stadsrondritten samen 70km
Totaal stijgen: 7548m
Totaal dalen: 7511m
Minimale hoogte: 1036m
Maximale hoogte 2627m

De Kashanloop telt 159/227km  in 3 of 4 etappes naar Isfahan plus
1 rondrit van 41km
Totaal stijgen:  1884/2611
Totaal dalen: 1172m/1902
Minimale hoogte: 941m
Maximale hoogte: 2192m

Voor meer informatie over de samenstelling van de Fietsroutegids

PRIJS €32,50

Verzendkosten binnen Nederland: € 5
Verzendkosten naar België en overige EU-landen: € 9

De gpx tracks met poi’s worden toegezonden per email.

Hier bestellen

Beste reistijd is het voorjaar april t/m juni en het najaar september tot half november. De zomers zijn erg heet en droog om te fietsen. De winters zijn bar koud met sneeuw, vriestemperaturen en harde wind en zeker in de bergen. Wel zijn alle hotels en guesthouses goed verwarmd.

Trek er een maand voor uit zodat je voldoende tijd hebt om ook al het moois te gaan zien.

Zie ook mijn andere route Iran
Bergen & Bazaars, van Tabriz naar Isfahan.