Fietsen in Iran

 

Fietsen in Iran
Fietsroute Iran, fietsen langs de Zijderoute

Waanzinnig!

Iran is een land met een lange en bewogen geschiedenis. Verschillende vertakkingen van de Zijderoute liepen er dwars doorheen en dat heeft zijn sporen nagelaten in bazaars en karavanserais,  prachtige mozaïeken in moskeeën, oude watersystemen en talloze monumenten zoals Persepolis, Bam en Bisotun. Oude steden zoals Isfahan, Shiraz en Yazd zijn beroemd om hun historie, elk met een eigen schoonheid. Maar ook talloze authentieke dorpen en dorpjes met de lemen huizen doen je soms eeuwen terug wanen.
Landschappelijk is Iran zeer gevarieerd, van woestijnen tot bergen, van hitte en droogte tot het subtropische aan de Kaspische zee, van zand tot sneeuw. In het voorjaar is het groen en stormen de watervallen naar beneden. In de zomer is het knoertheet en is fietsen af te raden. In het najaar is het droger maar zelfs de grootste waterval in Iran is daartegen bestand. Zowel in voor- als najaar kan er soms een buitje vallen. De winters zijn ijzig koud met veel sneeuw. Gelukkig zijn hotels tijdens de kou goed verwarmd.

In 2007 fietste ik voor de eerste keer Iran binnen, aan de start van mijn twee jaar durende fietsreis. Waanzinnig! Vanuit Turkije, via Tabriz, Tehran naar Isfahan, Shiraz, Yazd, Mashad en de grens over naar Turkmenistan. Twee maanden barstensvol bijzondere ervaringen!

Bijna negen jaar later ben ik er weer terug. Veel veranderd. Makkelijker contact maken, weerzien en meer zien, nieuwe gebieden ontdekken…. Deze keer ben ik er om 2 prachtige fietsroutes uit te zetten voor de avontuurlijke fietsers. En dit is het mooie resultaat, al zeg ik het zelf…

Er zijn 2 routes die elk in een apart boek  worden beschreven.
Met dit Fietsrouteboek bepaal je helemaal zelf je tempo, waar je slaapt, waar je eet enz. Je bent dus helemaal vrij. Het Fietsrouteboek voorziet in alle noodzakelijke informatie voor onderweg: rustpunten, eethuisjes, adressen van hotels enz. zodat je alles zelf bepaalt. 

 1. Bergen en Bazaars.
Deze route gaat van Tabriz naar Isfahan en is vooral een sportieve uitdaging door de bergen. Behalve in de loop door het Alborzgebergte (naar keuze) zijn de wegen niet al te steil en er zijn ook veel vlakke wegen te fietsen. De meeste plaatsen waar je door komt en verblijft hebben mooie monumenten en musea  en vooral ook prachtige oude bazaars, wel of niet gerenoveerd. Bijzonder zijn de grootste watergrotten ter wereld en de grootste waterval van Iran. 

2.  Fietsen langs de Zijderoute.
Deze route begint en eindigt in Isfahan en loopt grofweg langs de steden Isfahan, Shiraz en Yazd, elk met heel specifieke kenmerken. Het grote plein met de prachtige moskeeën in Isfahan, het Valkir district in Shiraz waar je kunt overnachten in een gerenoveerd koopmanshuis en Yazd met de oude wijk van lemen huizen, de badgirs en stiltetorens. Vanuit Isfahan ga je eerst met de bus naar Shiraz om de grote drukke weg te vermijden en vervolgens fiets je tussen deze steden afwisselend door valleien, woestijn en zo nu en dan door de bergen en via prachtige kleine oude stadjes. Ook Persepolis ligt op deze route.

 Kashan loop
Beide routes bevatten een bijzondere loop naar het stadje Kashan, door de woestijn en naar een traditioneel bergdorpje. Kashan is beroemd vanwege de historische koopmanshuizen maar ooit was het een nederzetting van een van de eerste beschavingen. Resten hiervan zijn terug te vinden in de omgeving. Minder bekend is de ondergrondse stad, maar zeker een bezoek waard!

Het Fietsrouteboek Iran bevat een gedetailleerde routebeschrijving met gpx. Elke etappe is in een apart hoofdstuk beschreven met een hoogteprofiel, een overzichtskaartje, de route en bijbehorende praktische informatie zoals hotels en restaurantjes. Daarnaast bevat het een uitgebreid ABC met allerhande weetjes en noodzakelijke informatie en een handig klein taalgidsje speciaal voor fietsers.

De fietsrouteboeken zijn nu alleen te bestellen bij Escaper Travels.   Prijs per fietsrouteboek 95 euro inclusief gpx, exclusief verzendkosten. Voor Nederland € 3,25 Voor Belgie en overige EU-landen € 6,50

Plaats hier uw bestelling

Fietsen in Iran

Voorbeeld van een stukje etappebeschrijving

 Is Iran gevaarlijk om te fietsen?

Nee!
Iran is niet een echt fietsland met fietspaden zoals wij in Nederland gewend zijn. Het is een autoland waar op de weg het recht van de sterkste geldt.  Maar ook onder Iraniërs wordt het fietsen steeds populairder en de auto’s moeten dus ook steeds meer rekening houden met de niet-gemotoriseerde tweewielers. Van overheidswege wordt fietsen zelfs gestimuleerd.
Veel drukke wegen hebben trouwens een goede vluchtstrook. Voor de routes heb ik waar mogelijk rustige wegen uitgezocht – deels is het zelfs echt stil – maar dat is niet altijd mogelijk. Tenslotte wil je ook regelmatig kunnen overnachten in een hotel. Het verkeer is dus wel degelijk om rekening mee te houden maar als je je houdt aan een aantal gebruiken kun je goed de drukste kruisingen oversteken. Veiligheid is echter nooit en nergens 100% gegarandeerd. 

Criminaliteit in Iran is erg laag en hoewel de omringende landen politiek erg onrustig zijn, is het in Iran juist opvallend rustig. Zoals overal elders moet je ook hier natuurlijk altijd oppassen, je spullen niet laten slingeren en zeker oppassen in de steden.

Is Iran zwaar om te fietsen?

Dat hangt natuurlijk af van je conditie en de hoeveelheid bagage die je meeneemt. In een bergachtig land als Iran moet veel geklommen worden.  De een is een betere klimmer dan de ander en gelukkig kun je altijd wel een pick-up regelen waar je tegen betaling een stukje kan meeliften. Vooral handig als er een storm opsteekt of gewoon als je het klimmen even zat bent. Er zijn echter ook regelmatig vlakkere en vlakke stukken om te fietsen. Soms door de woestijn, soms tussen de bergen door. Omdat Iran geen fietspaden kent moet je soms ook over wat drukkere wegen fietsen. Ik heb deze zoveel mogelijk in de routes vermeden maar dat is niet altijd mogelijk. Iran is dan ook geen fietsen voor beginners.

Is het ok om er solo te fietsen?

Ja!
Voor de 2e keer heb ik er als vrouw solo gefietst. Dat is niet alleen heel goed te doen maar ook extra leuk want zo leer je ook de vrouwenwereld kennen. Je krijgt wel een heleboel extra aandacht en daar moet je tegen kunnen en goed mee omgaan. Het is dan ook belangrijk om solo fietservaring te hebben. Iran is een heel andere cultuur met heel andere normen en waarden dan wij die doorgaans kennen. Vaak is dat bijzonder leuk voor ons maar niet altijd, dan moet je je schikken in een andere rol. Dat hoort natuurlijk ook bij de verkenning van een ander land.
Halverwege 2016 heeft de regering een fatwa uitgevaardigd dat vrouwen niet meer mogen fietsen. Dat gebeurt wel vaker. Vervolgens gingen uit protest veel Iraanse vrouwen  massaal fietsend de straat op. Fietsen is voor hen nog steeds niet officieel toegestaan maar wordt wel weer gedoogd. De meeste vrouwen durven echter niet op de fiets mede door de sociale druk. Voor de buitenlandse vrouw is er echter geen probleem. Je zal er vaak om worden geprezen maar er zijn er ook – vooral mannen –  die het afkeuren. Voor een Westerse vrouw is het soms moeilijk in een ondergeschikte rol te functioneren maar daarbinnen is toch veel mogelijk.

Toch zou ik de solo-vrouwen onder ons willen adviseren niet de stilste weggetjes op te zoeken en je te houden aan de beschreven route. Ik zeg dat niet graag omdat ik zelf zulke goede ervaringen heb maar hier en daar komt er ook een ander geluid door. Dat maakt fietsen in Iran niet onveiliger dan andere landen maar het is goed om je zintuigen scherp te houden en geen onnodige risico’s te nemen. Nogmaals. veiligheid is nergens 100% gegarandeerd.

Zijn er genoeg hotels om te overnachten?

Het Iraanse toerisme is nog niet ingesteld op fietstoerisme waardoor er niet altijd een hotel te vinden is. Ook op deze routes komt het een aantal keren voor dat je bent aangewezen op de lokale bevolking. Dat maakt het fietsen in Iran ook zo mooi. Neem uitnodigingen echter niet als vanzelfsprekend aan. Je kunt natuurlijk je tentuitrusting meenemen maar dat betekent ook extra gewicht de bergen in. 

Wat Iran vooral zo bijzonder maakt is de bevolking. Hun gastvrijheid en vrijgevigheid  zijn legendarisch! Al fietsende krijg je meloenen aangeboden, grote trossen druiven, appelen, van alles wat op dat moment het seizoensfruit is. Of een uitnodiging tot komen eten of een overnachting die soms heel goed kan uitkomen. Zeker in geval van het laatste is het aanbevolen om iets leuks of lekkers bij je te hebben.

Deze onderwerpen en nog veel meer worden uitgebreid beschreven in het ABC van het fietsrouteboek.

De routes waren voorheen te boeken bij Global Cyclist en meerdere fietsers hebben een fantastische reis gehad en waren zeer tevreden over de route. Met hun aanwijzingen en tips heb ik het fietsrouteboek steeds weer kunnen aanpassen.

De nieuwste editie zal eind januari 2018 weer beschikbaar zijn! Je kunt hier je bestelling plaatsen!

Hier het blog van Mees en Jenny

A note from Iran. Ze moesten even wennen aan het nieuwe concept…

 

photocredit Marcel en Marianne, de eerste reizigers.