Fietsen in Cambodja

Fietsen in Cambodja

Uit de serie Fietsrouteboeken

 Een geheel vernieuwde route door het binnenland, langs het Angkor complex en langs vele tempels die -soms half verscholen – in de jungle liggen en nog weinig worden bezocht.

De Tempelroute  Een compleet uitgestippelde route van Bangkok naar Phnom Penh.
Vanaf de luchthaven in Bangkok vermijd je de drukste wegen door eerst een klein stukje met de trein te gaan. Daarna fiets je door licht glooiend terrein naar de grens met Cambodja bij Pailin. Via Battambang  fiets je via het noorden over rustige mooie wegen en langs oude tempels en typische Khmer dorpjes en stadjes naar de beroemde tempels van het Angkor Rijk. Je fietst verder door het noorden naar prachtige tempelcomplexen en door groene rijstvelden naar Kampong Cham. De route vermijdt de drukke hoofdweg #6 op slechts enkele kilometers na. De laatste etappe voert je direct langs de Mekong naar de bijzondere hoofdstad Phnom Penh. De stadstoer voert je langs diverse bezienswaardigheden.

In Battambang krijg je een goede eerste indruk van het echte Cambodja maar ook met het recente verleden van het land.  Je kunt er ook heerlijk genieten in het resort met zwembad en een bijzondere lokale food tour maken. Vervolgens fiets je van de ene naar de andere tempel door het authentieke platteland en maak je kennis met de meestal supervriendelijke maar verlegen bevolking. Neem er de tijd voor, maak stops bij de kleine stalletjes en eethuisjes waar men graag een praatje met je maakt en zo steun je hen ook financieel.
Op deze route volg je dus niet meer de drukke wegen rondom het Tonlesap meer maar ga je het binnenland in. De wegen zijn goed behalve op de laatste etappe naar Phnom Penh. Langs de  Mekong fiets je deels over rode wegen. Soms stoffig en smal, soms zacht, soms hobbelig maar aan de randjes redelijk goed te fietsen. Voor de natte tropenbuien is er een alternatief.

De Tempelroute is een complete reisbeschrijving en bestaat uit 16 etappedagen plus 2 rondritten resp. in Seam Reap en Phnom Penh. Totale afstand van 1260 tot 1300 incl. de dagtours.  De route is zo goed als vlak en makkelijk te fietsen. Aanbevolen reisduur 3-4 weken. 

Het fietsrouteboek bevat  een gedetailleerde beschrijving  en wordt geleverd met gpx.  Elke etappe is in een apart hoofdstuk beschreven met een overzichtskaartje, de routebeschrijving per afstand en bijbehorende praktische informatie zoals hotels en restaurantjes. Daarnaast bevat het een uitgebreid ABC met allerhande weetjes en noodzakelijke informatie. Het enige dat je zelf moet doen is het ticket naar Bangkok regelen en eventueel het hotel reserveren. Voor de eerste overnachting is dat een aanrader. 

De beste reistijd ligt tussen oktober en maart. In oktober kan het nog nat zijn maar je fietst vooral op asfalt. September t/m november zijn de groenste maanden. December en januari zijn de koelste maanden, daarna warmt het weer op. Je zou de route zelfs in de zomer kunnen fietsen als je tegen de warmte en de regen kunt. Meestal regent het flink een aantal uren achter elkaar en is het de rest van de dag droog. Het kan echter ook wel een dag lang blijven regenen. Met de klimaatveranderingen is het niet meer goed te voorspellen. 

Het visum voor Cambodja koop je voor $30 bij aankomst op de luchthaven of aan de landsgrenzen, heel gemakkelijk zelf te regelen. Neem een pasfoto mee voor het gemak.

De fietsrouteboeken zijn nu alleen te bestellen bij Escaper Travels.   Prijs per fietsrouteboek 95 euro inclusief gpx, exclusief verzendkosten. Voor Nederland € 3,25 Voor Belgie en overige EU-landen € 6,50

Plaats hier uw bestelling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapioca hakken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tak-e-tak, volgeladen met tapioca