Fietsgidsen

Fietsrouteboeken

Nu direct te bestellen alleen bij Escaper Travels!

Sinds 1976 maak ik korte tot lange fietsreizen door Europa en Azië. De fiets als ultiem middel om de wereld te verkennen!
Sinds 2006 schrijf ik fietsreisgidsen van Laos en Cambodja, als hobby naast mijn baan. Nu ga ik fulltime op pad om specifieke fietsroutes te ontwerpen en te beschrijven. Zo zijn verschillende fietsgidsen ontstaan. GPX-tracks zijn beschikbaar in combinatie met de fietsgids dus zijn niet los te koop.

Er zijn 2 series:

Serie 1:  Fietsrouteboeken per route.

Deze routes zijn heel nauwkeurig en gedetailleerd beschreven tot een compleet uitgestippelde fietsroute. Zo kan de fietsreiziger heerlijk relaxed en zorgeloos van de reis genieten. Het enige wat je zelf moet regelen is het ticket om bij het startpunt te komen.

Het fietsrouteboek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel bevat een uitgebreid ABC. Op alfabetische volgorde komen alle belangrijke weetjes en noodzakelijke informatie aan de orde die je als fietser onderweg nodig hebt. Bijvoorbeeld over accommodatie, gewoonten en gebruiken, fietsenwinkels, geldzaken enz. Maar ook hoe je bij het startpunt kunt komen en visuminformatie. In een enkel geval is een handig taalgidsje ingevoegd, toegespitst op de fietser.

Deel 2 bevat de routebeschrijving. De route is onderverdeeld in dagetappes en elke etappe bestaat uit een hoogteprofiel, een overzichtskaartje en een heel gedetailleerde beschrijving met poi’s, kilometerstanden en aanwijzingen voor de richting, een eethuis, overnachtingsmogelijkheid en mogelijke attractie. Een hoogteprofiel wordt alleen ingevoegd wanneer er sprake is van significant hoogteverschil. Pictogrammen geven een snel inzicht wat waar is. Daarna volgt informatie over de bestemming zoals waar je kunt eten, voorraden inslaan, overnachten en over bezienswaardigheden. Ook relevantie informatie voor onderweg is opgenomen.

Hoewel veel zaken aan de orde komen is het fietsrouteboek géén fietsreisgids. Zo is het aantal hotels op de bestemming beperkt tot maximaal 3 en worden bezienswaardigheden alleen kort beschreven. Het boek zou anders te dik en onhandelbaar worden. Met het fietsrouteboek op zak ben je echter goed voorbereid en hoef je onderweg niet te verdwalen of eindeloos te zoeken naar een hotel of eetgelegenheid. Zo heb je meer tijd om van je reis te genieten. Ondanks of dankzij de etappebeschrijvingen bepaal je toch zelf je ritme, dagafstand en waar je eet of slaapt.  Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde attracties overslaan, 2 etappes in éen dag doen of halverwege een etappe stoppen omdat daar ook een hotelletje is. Je bent dus helemaal vrij om je reis zelf in te delen, een andere richting op te slaan of een deel te liften of te bussen.

Het boekje is in A5 formaat, liggend en gebonden met ringband/wire-o, zo past het makkelijk in de stuurtas.

Met het fietsrouteboek worden ook de bijbehorende GPX data geleverd. Met de GPS kun je de route net wat gemakkelijker volgen en zijn vergissingen bijna uitgesloten. Per etappe is een GPX-track beschikbaar die naadloos aansluit op de beschrijving in de fietsroutegids. Het is een prettig hulpmiddel maar het fietsrouteboek is nog steeds nodig om de route goed te kunnen volgen. De poi’s in de data corresponderen met de tekst van de beschrijving. De gpx-data worden je per email opgestuurd, je bent zelf verantwoordelijk voor het overzetten op je GPS apparaat. 

Aan het maken van het fietsrouteboek en de gpx-data is gigantisch veel werk, tijd en precisie besteed. Zie ook het artikel dat hierover is geschreven in tijdschrift De Wereldfietser. De route wordt voortdurend actueel gehouden met de laatste informatie van de laatste fietsreizigers. De betreffende landen heb ik inmiddels diverse keren bezocht en lokale contacten houden me op de hoogte. Ik ken de routes  dus uit mijn hoofd. Door deze enorme investeringen en de exclusiviteit van het fietsrouteboek is de prijs niet te vergelijken met de fietsgidsen in mijn 2e serie.  De prijs van een fietsrouteboek is €95 inclusief de gpx-tracks, exclusief verzendkosten.

Verzendkosten binnen Nederland per december 2017 € 3,25

Verzendkosten naar België en overige landen EU-landen per december 2017 € 6,50

De volgende fietsrouteboeken zijn op korte termijn beschikbaar. Klik op de foto voor meer informatie.

Fietsen in Cambodja
Tempels en Tapioca, fietsroute langs de tempels van Cambodja

 

Tempels en Tapioca wordt half december 2017 verwacht

 

 

 

 

Fietsen in Iran
Fietsroute Iran, fietsen langs de Zijderoute

 

De fietsroutes Iran worden op dit moment bijgewerkt. 

Nieuwe edities worden verwacht eind januari 2018

 

 

 

Fietsen in Laos
Karst en Koffie, fietsroute Zuid Laos

Karst en Koffie, Fietsroute Zuid-Laos

De laatste hand wordt gelegd aan deze nieuwe route. Uitgebreide informatie volgt spoedig.

Wordt verwacht begin januari 2018

 

 

 

Fietsen in Vietnam
Een van de vele veerbootjes

Fietsroute door de Mekongdelta

De route wordt op dit moment aangepast.

Wordt verwacht in januari 2018

 

 

 

Serie 2: Fietsgidsen per land

De fietsgids is gebaseerd op een route die ik zelf heb bedacht en gereden. De route is niet opgedeeld in etappes maar in regio’s van het betreffende land waarbij de nadruk ligt op de omgeving en achtergrond, overzichtskaartjes en hoogteprofielen De route wordt globaal beschreven met de mogelijkheden van overnachten enz. maar zonder meetpunten. De gids bestaat uit 2 delen. Deel 1 beslaat het ABC met de noodzakelijke informatie voor de fietser, hoe je er kunt komen, geldzaken enz. Deel 2 bevat de routebeschrijvingen per regio. Hoe die is ingedeeld verschilt per fietsgids en land, zie hiervoor de details bij de betreffende gids.

Ook in deze serie zijn GPX data beschikbaar met de belangrijkste poi’s echter zonder koppeling aan een beschrijving. Deze data zijn optioneel verkrijgbaar als toevoeging op de betreffende fietsgids maar kunnen niet afzonderlijk worden afgenomen.

De volgende fietsgidsen zijn in het voorjaar van 2018 beschikbaar. Verdere informatie volgt rond die tijd.

Fietsen in Slovenië
Fietsen langs de grenzen van Slovenie

 

 

 

 

 

 

Fietsen in Tsjechië
Reuzen en Kabouters, Fietsen in Tsjechië en Polen